Utrinki iz praznovanja 90 letnice

Vse skupaj se je začelo že v
četrtek, 28. junija, s koncertom
Pihalnega orkestra Kostanjevice na Krki

Nato je prišel petek, dan našega slavnostnega koncerta. Da se je začelo slavnostno, so naznanile fanfare.

Začeli so nekateri nekdanji in vsi sedanji člani, ki so pričeli v godbi leta 1973.

Pa naš slavnostni koncert ob 90 letnici, z izborom repertuarja, ki je poudaril naš slog, kvaliteto in delno označil zadnje obdobje orkestra.

Slavnostna govornika na koncertu sta bila predsednik državnega sveta g. Tone Hrovat in župan Občine Šentjernej g. Franc Hudoklin.

Na koncertu smo razvili svoj prapor.

Podelili smo bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke. Na sliki so dobitniki zlatih značk. Kar 9 članov je, ki so že več kot 25 let pri orkestru.

Na koncu koncerta, je bilo veliko predstavnikov raznih društev in organizacij, ki so nam voščili in zahvalili za trud. Podarili pa so nam tudi prisrčna, nekateri zelo izvirna darila.

Na koncu je bila publika navdušena, tako da smo morali zaigrati kar nekaj dodatnih skladb. No seveda večera še zdavnaj ni bilo konec. Po uradnem delu je bila zabava, na katero so bili povabljeni vsi prisotni na koncertu, za zabavo pa je igral kvintet, ki je sestavljen samo iz članov godbe. Veselo je bilo do zgodnjih jutranjih ur. Na tej zabavi smo podelili še nekaj internih priznanj in zahval, za častnega člana smo razglasili dolgoletnega kapelnika g. Roguljiča Bratislava - Bucota in podpisali simbolično pogodbo s pobratenim orkestrom Mestno godbo Kamnik, o sodelovanju med orkestroma.

Naslednji dan, v soboto 29. junija se je vse skupaj začelo že dopoldne s koncerti godb na trgu in Šmarjeških toplicah. Ob 13. uri je bila godbeniška maša, kar na prireditvenem prostoru. Maševal je šentjernejski župnik Anton Trpin, vmes pa je igral kvartet trobil. Prava godbeniška maša.

Skozi dan je bilo mogoče na stojnicah, ki jih je pripravilo TD Šentjernej videti marsikaj, godbeniki pa smo imeli tudi pokušino šentjernejskih vin. Ob jubileju smo vstekleničili tudi godbeniški cviček, ki ga je bilo ravno tako mogoče dobiti na stojnici. Že teden pred praznovanjem pa smo okrasili tudi šentjernejska izložbena okna.

Po maši je bila revija Pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele Krajine. Nastopilo je 6 orkestrov iz tega območja, strokovni ocenjevalec pa je bil Vinko Štrucl

Zvečer pa še koncerti ostalih prisotnih orkestrov s show programom. Na koncu je nastopil še mešani orkester, sestavljen iz članov različnih godb, ki so sodelovale. Seveda je bila za gledalce ta zasedba najbolj zanimiva.

Srečanje godb ne bi bilo brez parade godb. Tudi tokrat je bila parada sodelujočih godb in mažuretnih skupin skozi center Šentjerneja. Vse prisotne sta pozdravila župan občine Šentjernej g. Franc Hudoklin in predsednik združenja godb g. Jože Koporec. Zatem pa so zadonele tri skladbe iz združenega orkestra. Kot se spodobi za Šentjernej je bila zadnja skladba Šentjernejska koračnica. Najverjetneje na trgu toliko glasbenikov naenkrat še ni stalo, pa tudi kar nekaj časa verjetno ne bodo več. Tega so se Šentjernejčani, pa tudi ostali,  zavedali, zato so se zbrali v velikem številu. Mislimo, da niso bili razočarani.
Na srečanju je nastopilo 17 orkestrov in ena mažuretna skupina. En orkester je prišel iz Hrvaške.

Še ena skupna slika, za album. Potem ko so ostale godbe že odšle nazaj na prireditveni prostor, kjer se je nadaljeval program.

Po koncu uradnega dela je bila velika godbeniška veselica na kateri je nastopila Nuša Derenda s skupino Happy Hour Band. Veselo je bilo, da je kaj, vse do jutranjih ur.

Tako se je zaključilo 3 dnevno osrednje praznovanje 90 letnice Pihalnega orkestra Občine Šentjernej.

Člani orkestra se zahvaljujemo vsem sponzorjem, donatorjem in simpatizerjem, ki ste materialno, fizično, moralno ali na kakršen koli drugačen način pripomogli k uspešnemu praznovanju obletnice.
Še posebej pa se zahvaljujemo največjim sponzorjem:
Občini Šentjernej, Krki d.d., Mobitelu d.d., in ostalim darovalcem trakov in žebljičkov na praporju.

na vrh Skok na vrh