Pihalni orkester Občine Šentjernej se je v svoji zgodovini večkrat predstavil na tekmovanjih pihalnih orkestrov. Zlasti v zadnjem obdobju.
Najstarejše znano tekmovanje, ki se ga je orkester udeležil, sega v leto 1937, ko so takratni godbeniki na državnem tekmovanju zasedli 2. mesto.
Nato je sledila daljša pavza, leta 1992 pa so bili člani prisotni na tekmovanju v 3. težavnostni stopnji, kjer pa niso posegli po vidnejših mestih.
A kmalu zatem, leta 1997, se je na tekmovanju v Sežani, zopet v 3. težavnostni stopnji, orkester odlično odrezal in za svoj nastop prejel zlato plaketo. Pod taktirko Sandija Franka, si je s tem dosežkom zagotovil napredovanje v višjo skupino. Leta 2003 je v Kamniku na tekmovanju v 2. težavnostni stopnji, orkester zopet prejel zlato plaketo in uvrstitev na višji nivo, to je v 1. skupino slovenskih godb. Ker se nato članice in člani dvakrat niso udeležili tekmovanja, je po pravilih orkester nazadoval za en rang. A to je bila samo vzpodbuda za nadaljnje delo. Leta 2010 je orkester pod vodstvom Mira Sajeta v 2. težavnostni stopnji, osvojil zlato plaketo s posebno pohvalo in postal absolutni zmagovalec. Ta uspeh pa je leta 2011, v 1. težavnostni stopnji, zopet nadgradil z zlato plaketo s posebno pohvalo, absolutnim zmagoslavjem in osvojenimi rekordnimi 99,63 % točkami. Tako se je pridružil peščici slovenskih orkestrov v koncertni težavnostni stopnji.
Leta 2012 se je orkester udeležil tekmovanja v najvišji, koncertni stopnji, kjer je za svoj krstni nastop med elito slovenskih orkestrov prejel srebrno plaketo in tako še utrdil svoj status.